Atelier en Zorgboerderij Inner-Art
Over ons

Over ons

Logo-RGGA

OVER ONS

Zorgboer Rein en zijn vrouw Gera met hun dochters Geranne en Annemijn als zorgboerinnen nodigen je uit op hun zorgboerderij.

Sinds begin 2021 is Tom, de man van Annemijn, er bij gekomen en draait actief mee op de boerderij.

Sinds de boerderij in het bezit is van Rein en Gera hebben zij deze samen gemaakt tot wat deze nu is. Hard werken, niet lanterfanten, aanpakken, doorgaan en tegenslagen overwinnen om hun doelen te bereiken. Dit hebben zij ook aan hun kinderen doorgegeven, die hiervan nog elke dag profiteren en ook hun handen uit de mouwen weten te steken.

Rein is opgegroeid in Mijdrecht en Amstelveen op een klein boerenbedrijf, zijn vader werkte naast het boer zijn in de plantsoenendienst. Rein is kort na de landbouwschool gaan werken bij boeren in de buurt en was ruim 30 jaar steun en toeverlaat bij familie Groeneweg.

Gera is opgegroeid op boerderij Langerhuize in Amstelveen, waar nu Ziekenhuis Amstelland gevestigd is. Haar vader is vanwege onteigening van het land destijds Makelaar OG geworden, echter behield altijd zijn boerenhart.

Rein en Gera hebben 4 kinderen, Geranne en Annemijn draaien mee als zelfstandige zorgboerinnen op de boederij. Zij zijn op de boerderij opgegroeid samen met hun broers Rijacco en Marijn. Ook Rijacco en Marijn werken mee, incidenteel waar nodig met allerlei voorkomende werkzaamheden.

Bart, Jennifer en Kirsty als onze trouwe medewerkers, evenals de vele vrijwilligers horen er helemaal bij.

DE BOERDERIJ

Inner-Art is een boerderij gebouwd in 1898 en maakte onderdeel uit van een groot landgoed. Destijds is het opgesplitst in 3 grote boerenbedrijven. Onze boerderij was er één van.

De boerderij ligt aan een natuurwandelpad, de Fortenroute. Wandelaars komen soms vanaf de dijk voor een kopje koffie of gezellig moment. De dijk die wij beheren is onderdeel van de ‘Stelling van Amsterdam’, uit 1880.

De 3 heuveltjes voor ons zijn als ‘3e batterij’ onderdeel van de Vuurlinie (nu de Vuurlijn). Dit monument van uniek verdedigingswerk staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Wereld erfgoed, toch wel bijzonder.

De boerderij bestaat uit 4 hectare grond en 1.700 m2 erf. Weinig grond, echter intensief gebruik van vele gebouwen en relatief weinig land. Een geweldige plek voor een zorgboerderij, vlak naast de bebouwde kom van De Kwakel dat hoort bij Gemeente Uithoorn.

KOOKERIJ/TERRAS

Op het terras van ‘de Hooiberg van Inner-Art’ kan u genieten van een lekker kopje koffie en gebakken lekkernijen die de cliënten gemaakt hebben. De Kookerij is het zorggedeelte waar alles volgens de HACCP-eisen klaargemaakt wordt. Deelnemers helpen bij schoonmaken en bereiding van allerlei lekkere en gezonde gezelligheden. U kan ook (seizoens) taarten (hartig of zoet) bestellen. Alles zoveel mogelijk naar wat het erf, de tuinen of de omgeving bieden.

BOERDERIJWINKEL

In onze boerderijwinkel ‘De Hooiberg van Inner-Art’ zijn onze biologische groenten en kan u langskomen voor verschillende andere producten. We verwerken de biologische groenten en het fruit tot o.a. gestoofde peertjes, gedroogde appeltjes, verschillende soorten jam zoals rabarber, lijsterbessen, vlierbessen, zwarte bessen, klapbessen, kroosjes, pruimen of compotes, chutney’s, sappen en quiches. Ook worden er koekjes en taarten gebakken die u in de winkel en op bestelling kan kopen.

Daarnaast verkopen wij artikelen die met of door onze deelnemers gemaakt zijn. Denk hierbij aan slingers, kaarten, pennenhouders, vogelhuisjes, kaarsenhouders, cadeauartikelen enzovoorts. Naast deze zelfgemaakte producten verkopen wij ook brocante, wat over is uit ons boerenmuseum ‘De 7 Erven’ en gerestaureerde voorwerpen. Ook worden er tekstkaarten, fotokaarten en boeken verkocht.

In de diepvries vindt u gesneden en gedopte biologische groenten, gemakkelijk en snel klaar!

Wanneer er in de ruime moestuin genoeg groente is, mede afhankelijk van het weer, kan u bij ons ook verse biologische groenten kopen. Wij zullen dan een bord aan de weg zetten en een bericht op onze Facebookpagina plaatsen.

In mei zijn er weer schapen- en alpacavachten.

Al met al, een boerderijwinkel, de moeite waard, met een net iets andere samenstelling dan anders!

Ons motto: ‘Wees tevreden. Hou het puur en eenvoudig. Wat er is, is er. Wat er niet is, is er niet. Zorg dat je iets goeds beleeft met wat er is!’

DAGJE UIT/GROEPEN - BEZOEK

Groepen uit zorginstellingen of mantelzorgers zijn welkom voor een dagje uit. Een kopje koffie met door de deelnemers gebakken taart en rondleiding over het erf. Of informatie over de zorgboerderij of ander passend onderwerp, bezoek aan de boerderijwinkel ‘de Hooiberg van Inner-Art’, het boerenmuseum ‘De 7 Erven’, de dieren, de tuinen, eventueel een workshop, reminiscentie, lunch, lezingen of high tea zijn te bespreken. We richten ons met name op groepen uit zorginstellingen en verzorgen geen verjaardagvieringen, bruiloften, enz. In overleg bespreken we een voor uw groep een passend verblijf.  Reserveer tijdig uw dagarrangement.

Op de zorgdagen en openingstijden van de boerderijwinkel bent u als bezoeker welkom 9:00 – 16:00 uur. Ook dan kunt u bij de dieren langs en het boerenmuseum bekijken en een kopje koffie drinken met iets erbij.

GROENTE/FRUIT

Ieder wil vers, gezond en korte lijnen. Daarom willen we niet overal van importeren. We willen graag dat we weer eten wat het seizoen, het land in de omgeving, de natuur ons biedt. Denk aan vergeten, maar gezonde, waardevolle planten, die helaas niet meer aangeboden worden vanwege schaarste, onbekendheid, of lastig schoonmaken.

Wij willen proberen iets meer aandacht te geven aan zogenaamde vergeten groenten en fruitrassen en zoveel mogelijk ambachtelijk telen en verwerken. Daarbij  dus niet ver weg halen wat niet hoeft! Dus geen meloenen in de winter, tenzij ze groeien in onze kas, of afkomstig zijn van een andere (biologische) kweker dichtbij. Laten we in deze tijd proberen weer het natuurlijke, eenvoudige benutten en … er tevreden mee zijn!

In dit verlengde nodigen we daarom ook ieder (met een onbenutte appelboom, te groot geworden groentetuin o.i.d.) uit, om fruit of groente te brengen bij de zorgboerderij zodat het toch weer benut wordt! U heeft iets te doen, een goed gevoel en wij ook. U geholpen, wij geholpen. De boerderij weer als spil in de gemeente!

Echte participatie. Er zijn voor elkaar en kansen benutten.

LANDSCHAPBEHEER/VOEDSELBANK

Rondom de boerderij ligt deels het in 2015 ontwikkelde Natuurpark ’t Noortse Veen’. Het werd in fasen gerealiseerd door gemeente Uithoorn om aanwonenden en nieuwe bedrijven nieuwe kansen te bieden. Helaas is er van het beoogde wijdse park gezicht niet veel over gebleven vanwege de toch wel vele woningen en versnippering.

Zorgboerderij Inner-Art neemt een deel beheer van het omliggende park op zich. Het geeft werkgelegenheid voor deelnemers van de zorgboerderij, wat ieder ten goede komt. Fruitbomen naast de boerderij leveren hun vruchten daarvoor in ruil. Bezoekers kunnen via het park naar de boerderij (niet buiten de zorgdagen, tenzij het bord op ‘open’ staat). Aandacht is er voor zo natuurlijk mogelijke beplanting en waterpartijen.

We telen op 1500m2 voor de voedselbank. Daarnaast geven we aan onze deelnemers het nodige mee. Een fijn idee iets niet te hoeven weggooien!

We merken op dat bij de voedselbank ook weer niet altijd alles goed uitkomt. Heeft iemand veel groente, dan hebben anderen dan vaak ook. Dat betekent dus voor de voedselbank en berg van hetzelfde. Als dat dan kwetsbare groente betreft, schiet dat niet op. We proberen het daarom maar wat meer te zoeken in houdbare en ‘gewone‘ groente. Zoals het altijd gaat op een boerderij zijn we afhankelijk van het weer en de seizoenen. De ene keer gaat van alles vanzelf, de andere keer gaat het moeizaam. ‘Wat er is, is er. Wees tevreden. Doe het goede met wat je hebt’, is ons uitgangspunt.

BIOLOGISCHE TEELT

Zorgboerderij gebruikt geen chemische middelen. Waar bestrijding noodzakelijk is, is dit door zoveel mogelijk wisselteelt, wieden, uitzetten, stimuleren van nuttige insecten die schadelijke insecten geen kans geven. Biologische voeding is van groot belang. Immers, de gewassen zonder chemische middelen geteeld en ziektevrij gehouden, hebben als voordeel dat zij gifstoffen uit het (menselijk) lichaam kunnen opnemen. Dat lukt niet als in de bladcel al ruimte is ingenomen door chemische giffen! Daarbij is de smaak veel puurder en lekkerder. Soms is biologisch geteeld gewas minder mooi, omdat immers vraat van insecten mogelijk is. Een wormpje of slak zult u kunnen vinden. Goed spoelen en als het nodig is met wat zout in het spoelwater wegzetten doet onwelkome gasten zichtbaar worden. Daarentegen zijn de gewassen dikwijls voller en groter.

Biologische gewassen zijn duurder in aanschaf. Er is immers tijdens de teelt veel uitval en er is meer werk, tijd nodig om het gewas gezond te laten groeien onder de natuurlijke zon of in de niet gestookte kas.

Toch heeft u in feite minder nodig door de hoge concentratie gezonde stoffen en bevatten de gewassen minder water.

TUIN

De bloementuin trekt veel bezoekers. Inner-Art doet altijd mee met de heeft jarenlang opentuinenweekenden van Groei & Bloei Aalsmeer doorgaans jaarlijks. Groepjes mensen uit zorginstellingen, maar ook andere geïnteresseerde bezoekers brengen de tuin, het museum, de zorgboerderij en de dieren  bezoek en drinken op een van de vele plekken op het erf, terras, of in de tuinen een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Ondertussen genietend van de schildpadden in de grote ‘slootvijver’, de varkens meest lui in het stro, de alpaca’s, of geiten in de wei.

VERGETEN GROENTE

Veel groente van vroeger is men vergeten. Vaak om reden als: te lastig klaar te maken, onbekend, vergeten en verdrongen door ontwikkeling van mooiere, grotere, ‘betere’ groenten, enzovoorts.

Dikwijls hebben de natuurlijke gewassen echter grote schatten aan stoffen in zich. Alleen daarom zou je de vergeten, verguisde gewassen gewoon regelmatig moeten eten!

Wat te denken van de reinigende werking van bijvoorbeeld zuringsoorten, melde, oerprei, hertshoornweegbree, Nieuw Zeelandse spinazie, lepelblad, pastinaak, topinamboer, herfstraap, of snijbietsoorten die je op verschillende wijze kunt eten.

Ook kruiden zoals paardebloem, blaassilene, herderstasje of madeliefje kan je gebruiken in een verantwoorde, natuurlijke voeding.

BOERENMUSEUM 'DE 7 ERVEN'

Het museum is ontstaan uit de grote hoeveelheid werktuigen, huisraad afkomstig van verschillende boerderijen (7 erven) uit de familie en omgeving. We wilden dat deze gebruiksvoorwerpen, gereedschap en gewoonten van rond de eeuwwisseling 1900 niet verloren zouden gaan. Jongeren kunnen ervan leren en ouderen kunnen hun verhalen delen en herinneringen ophalen, te midden van sfeer en geur van vroeger, boenwas, koperpoets en koffie uit een heuse koffiepot vanaf het ‘peterolie’ stel, waar dit gewenst is.

We zien  het museum als een eerbetoon aan het vroegere vele en vaak zware werk. Het is goed als jongeren zich realiseren wat mensen kunnen presteren als het moet en er niets anders is. In onze tijd moet alles snel en is er geen tijd meer voor het bezinnende, rustgevende  dat het vele handwerk dat vaak lang duurde, met zich meebracht.  Je leerde iets over te hebben voor wat je wilde bereiken. Denk alleen maar eens aan de ‘uitzet’ aan linnengoed die bij elkaar genaaid, versierd, geborduurd moest worden, naast de lange werkdag bij kaarslicht. Er was ruimte voor creativiteit. Veel moest je zelf oplossen. Geen winkel in den buurt, geen geld, of het bestond gewoon niet. Nu is er voor alles wel een hulpmiddel, echter is veel inzicht en creativiteit verloren gegaan.

Oude spullen van rond 1900 die interessant zijn voor het boerenmuseum kan u inbrengen. Verhandelen is niet het doel, maar wel kan het zijn dat er dingen dubbel zijn of niet passen binnen de doelstelling van het museum. We houden ons vrij om dingen om te ruilen, weg te geven of te verkopen waar van toepassing. Inbreng op de zorgdagen maandag t/m donderdag van 09:00 -16:00 uur.

DIEREN/ALPACA-FARM

De boerderij heeft allerlei dieren, geen koeien. Deze waren er vroeger wel. Nu zijn er de vele alpaca’s, schapen, geiten, hangbuikzwijnen, kippen, eenden, zwarte zwanen, ganzen, konijnen, poezen, schildpadden en onze trouwe Berner Sennen Boomer. Hij laat duidelijk weten als er een onbekende persoon is gekomen. Eerst even kennismaken en later je grote vriend. Overal is er wel een poes die lekker op de stoel zit, in de tuin loopt en wacht op een aai. De hangbuikzwijntjes vechten om een stuk brood en de geiten Jut en Jul halen bijna het eten uit je schillenmand en mekkeren heel wat in het rond. De alpaca’s liggen heerlijk in de zon te ‘hummen’ en de schapen blèren op de dijk als ze het hek horen…

Met ‘ARIA’ begint de naam van iedere alpaca die op onze farm geboren of ons eigendom geworden is. We staan ermee te boek in de Duitse Stamboek vereniging AZVD. We proberen op bescheiden schaal goede en makke alpaca’s te fokken en hebben goed contact met enkele Nederlandse fokkers.